Nižnji Novgorod



Резултат слика за nižnji novgorodРезултат слика за nižnji novgorod
Geografskim odlikama Nižnji Novgorod neodoljivo podseća na prestonicu Srbije. Podigao ga je Jurijij od Rusije, u 13. veku, na obalama i uzvišenjima iznad dve najfrekfentnije reke Rusije, na ušću Oke u impozantnu Volgu. Baš kao Kalemegdan, uzvišen i prkosan stoji nižnjenovgorodski Kremlj, a, sa druge strane, poput našeg Zemuna, je grad Bor.

Uobičajenih minus 25 stepeni za ovo doba godine u Nižnjem Novgorodu, zbog viskog procenta vlage zamagljuju i dah i vid, ali nimalo ne usporavavaju gradsku vrevu. Milion i trista hiljada stanovnika, po čemu je Nižnji četvrti po veličini u Rusiji, živi užurbano u gradu čije obale povezuje šest mostova. Oni kojima se još više žuri, a odvažni su, usuđuju se da automobilom pređu zaleđene reke.

Grad je veliki industrijski i privredni centar. U njegovom središtu nalazi se Kremlj, tvrđava, utvrđeni kompleks. Glavni politički i istorijski centar grada, oblasti i Povolškog federalnog okruga. Tu je sedište guvernera Nižegorodske oblasti, gradonačelnika grada i opunomoćenog predstavnika predsednika Rusije.  Danas ovaj grad često zovu samo "Nižnji”.

Коментари

  1. Никола, доста неспретно постављене слике. Толико описа, а само две слике. Много боље би било да си слике постави са леве стране или десне, а онда ишао опис. Оцена 4.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар